måndag 18 maj 2015

Ägretthäger vid Angarnssjöängen

Ägretthäger! Lärkfalk! Titta där borta i rapsfältet!
Det var en riktigt lyxig guidning som några i miljögruppen fick vid Angarnssjöängen i lördags. En 30-poängare inprickad på listan (ägretthägern, som är helt vit). Utan vår guide, Stefan från Angarngruppen, hade vi nog bara sett gäss, möjligen trana.

Tidigare i vår fick miljögruppen besök av Angarngruppen, lokalförening som en gång i tiden startade som en aktionsgrupp. Tre natureldsjälar var det som berättade vad som gör att våtmarken Angarnssjöängen är så populär bland fåglar, och vad som behöver göras för att det ska förbli så. För helt sköter sig inte naturen själv. Vi människor skär bort fågelsträck och häckningsområden, och förändrar odlingslandskap. När det gäller Angarnssjöängen är det så - om jag har förstått det rätt - att den inte får växa igen, för då fortsätter den inte vara det poppisställe för fåglar som den är nu. Och det behöver samtidigt vara lagom höga vattennivåer runtom sjön för att jordbrukarna ska kunna bruka marken, och för att vattnet ska flöda på ett bra sätt i området. Enligt Angarngruppen kan det behöva göras en ny restaurering ganska snart för att det inte ska växa igen för mycket. Små åtgärder görs redan nu, framför allt av Länsstyrelsen som har störst ansvar. Men Vallentuna kommun skulle kunna vara mer aktiv och pådrivande i arbetet.

Det här är länets bästa fågellokal enligt Naturskyddsföreningen i Stockholms län, det är en del i de gröna kilarna i Stockholmsområdet, det är ett viktigt besöksmål som kommunen skulle kunna berätta mycket mer om för att föra fram Vallentuna som en grön och medveten kommun där naturen är tillgänglig för alla. Det går att ta sig dit med buss (665 från Vallentuna centrum, går en gång i timmen på lördagar just nu i alla fall), men en riktig asfalterad cykelväg vore förstås på sin plats. De flesta åker bil.

Jättelärorikt var det. Vill gärna tipsa om att Länsstyrelsen ordnar familjedag i Angarnssjöängen nu i helgen. Och om att alla som vill kan gå med i Angarngruppens vänner.

Mer om hur vi vill bygga framtidens Vallentuna finns här. Och miljögruppen vill gärna ha nya medlemmar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar