söndag 31 augusti 2014

Skolplikt från två håll

- Jag har skolplikt, sa min sjuåring med stolthet i rösten för ett år sedan, när hon började ettan. Ja: det är ju verkligen en plikt. Och just därför är det så gränslöst viktigt att den som har ansvaret (kommunen) tar hand om sin plikt. Läsning! Upptäckarglädje! Kompisar, personliga framgångar, klurigheter, makt att påverka.

Alltså: schysta förutsättningar är nummer ett, tänker jag. Se till att elever och lärare har en fräsch arbetsmiljö, att resurserna räcker till varje barn men också till läromedel och skolbibliotek, att lärare och annan personal får chans att planera långsiktigt och inte en termin i taget för att man inte vet hur resursfördelningen kommer att se ut om ett par månader.

I våras fick Vallentuna kritik av Skolinspektionen för att för många går ut skolan utan godkända resultat. Det sägs i rapporten att "elever som behöver hjälp att nå kunskapskraven inte alltid får det särskilda stöd de behöver", och att det systematiska kvalitetsarbetet (alltså löpande förbättrings- och utvärderingsarbete, byggt på fakta som man samlar in, analyserar och följer upp) inte räcker till.

I slutändan handlar det om att pengarna inte har räckt till. Socialdemokraterna i Vallentuna har tagit upp de här problemen i flera år. Vi har också uppmärksammat att skollokalerna inte underhålls tillräckligt, och att plötsligt ändrade förutsättningar på skolorna gör det oroligt för elever och föräldrar. Och självklart ska lärarna i Vallentuna ha löner och villkor som gör att de vill söka sig hit, och stanna kvar och utveckla verksamheten - lärarsatsningarna ska inte ligga på bottenlistan som Lärarnas Riksförbund rapporterade i våras.

Åttaåringen (numera) gillar verkligen sin skola, och har en fantastisk ansvarspedagog. Men jag önskar att de skolsatsningar som Socialdemokraterna vill göra kan bli verklighet i Vallentuna. Då tror jag att det går att få de bästa skolorna i Stockholms län här.

Handlingsprogrammet från Socialdemokraterna i Vallentuna (skolan på sid 3).

PS: att vår kommunalrådskandidat Jaana är lärare är förstås ett extra plus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar